Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som innebär att hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn. Personer med narkolepsi är oftast trötta på dagarna och får sömnattacker, detta är för att djupsömnen är påverkad. Plötslig kraftlöshet kan utlösas av starka känslor som glädje och ilska.
Vad är Narkolepsi?
Narkolepsi är en kronisk neurologisk sjukdom som påverkar hjärnans förmåga att reglera sömn och vakenhet. Människor med narkolepsi upplever överdriven sömnighet på dagtid och plötsliga sömnattacker, vilket kan vara både socialt och fysiskt handikappande.
Ungefär 50 personer per 100.000 invånare har narkolepsi som motsvarar, cirka 4.500 personer i Sverige har detta. Mellan 2009-2010 använde man Pandemrix som vaccin mot influensa A, efter vaccinationen fick ungefär 350 barn och unga vuxna narkolepsi i Sverige.
Den första publiceringen av narkolepsi var av Carl Friedrich Otto Westphal (1833-1890), psykiatriker från Berlin, som beskrev sjukdomen med ”Särskilda attacker förknippade med att somna”.
Symptom
De vanligaste symptomen på narkolepsi inkluderar:
- Överdriven Dagsömnighet (EDS): En oemotståndlig sömnighet under dagen som ofta leder till ofrivilliga sömnepisoder.
- Kataplexi: Plötsliga muskelsvagheter eller förlamning, oftast utlösta av starka känslor som skratt eller ilska.
- Sömnparalys: Tillfällig oförmåga att röra sig eller tala när man somnar eller vaknar.
- Hypnagoga Hallucinationer: Levande och ofta skrämmande drömmar eller hallucinationer som uppträder när man somnar eller vaknar.
Orsaker och Diagnos
Orsakerna till narkolepsi är inte helt förstådda, men det tros vara kopplat till en brist på hypokretin, ett kemiskt ämne i hjärnan som reglerar vakenhet. Diagnosen ställs oftast genom en kombination av patientens medicinska historia, sömnstudier (polysomnografi) och multipel sömnlatenstest (MSLT).
Behandling
Även om det inte finns något botemedel mot narkolepsi, finns det behandlingar som kan hjälpa till att hantera symptomen:
- Mediciner: Stimulerande medel för att minska sömnighet på dagen och antidepressiva eller andra läkemedel för att kontrollera kataplexi och andra symtom.
- Livsstilsförändringar: Att hålla regelbundna sömntider, ta korta tupplurar under dagen, och undvika koffein och alkohol kan också hjälpa till att hantera sjukdomen.
Att Leva med Narkolepsi
Att leva med narkolepsi kan vara utmanande, men med rätt diagnos och behandling kan många individer leva produktiva och tillfredsställande liv. Det är viktigt att ha stöd från familj, vänner och vårdpersonal för att hantera de dagliga utmaningarna som narkolepsi innebär.
Narkolepsi är en av de många sömnstörningar som påverkar människors livskvalitet, men med ökad medvetenhet och forskning fortsätter vi att göra framsteg i vår förståelse och behandling av denna komplexa sjukdom.
Upptäck mer från Norrnytt
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.