Idag finns det möjlighet att avgränsa beteshagar utan att använda fysiska stängsel. De önskade virtuella gränserna för hagen programmeras i en app, och djuren bär halsband som varnar dem med ljud vid gränsen samt ger svaga stötar om de inte vänder tillbaka in i hagen. Även om tekniken ännu inte har fått godkännande, visar studier att virtuella stängsel kan fungera som ett snabbt och flexibelt verktyg för nötkreatur på naturbetesmarker. Djuren anpassar sig snabbt till denna metod, kan kontrolleras effektivt och beter sig i stort sett som när de hålls med traditionella elstängsel.
Detta är virtuella stängsel:
Tekniken bygger på ett halsband som bärs av djuren och en app i telefonen. Den virtuella hagen skapas genom att GPS-positioner markeras på en karta i appen. När djuret närmar sig den yttre gränsen av hagen, aktiveras ett ljud från halsbandet. Syftet är att uppmuntra djuren att återvända in i den virtuella hagen vid ljudsignal för att undvika en elstöt från halsbandet. Om djuret inte vänder om, ökar volymen på signalen under 5 till 20 sekunder, beroende på djurets hastighet, innan det får en stöt som motsvarar cirka tio procent av kraften hos ett vanligt elstängsel. Om djuret fortfarande inte återvänder, upprepas processen med ljudsignal och sedan elstöt, men maximalt två gånger, innan systemet stängs av och djurägaren får en notifikation i telefonen om att djuret har rymt. Trots det fortsätter halsbandet att sända djurets position, vilket gör det enkelt att lokalisera och återföra djuret till hagen. Om djuret frivilligt går tillbaka, aktiveras systemet automatiskt igen. Det är dessutom enkelt att ändra hagens utformning, vilket möjliggör att flytta djuren till olika delar av markerna på ett smidigt sätt.

När man väl ska börja använda sig av virtuella stängsel måste man träna djuren att vända när ljudsignalen låter. Man börjar med i en vanlig hage med elstängsel, då virtuella stängsel inte är godkänt ännu, där en del av hagen är virtuell. Efter när djuren anpassat sig och lärt sig signalerna så utökar man det virtuella stängslet allt eftersom. Inom några dagar har de lärt sig att vända om när de kommer för nära gränsen.
Finns många fördelar
Att djuren snabbt anpassar sig till det virtuella stängslet är en värdefull insikt som underlättar effektiv betehantering. I en naturbetesmark kan detta innebära att hindra djuren från att vistas i vissa områden, som sankmarker där de riskerar att fastna, eller att ta hänsyn till naturvård. I mer intensiva betessystem handlar det istället om att maximera markanvändningen genom strip-bete.
En ytterligare fördel med virtuella stängsel är den rika datamängd som tekniksystemet erbjuder lantbrukaren. Systemet registrerar inte bara antalet signaler och elstötar, utan ger även information om djurens position och mäter deras aktivitet. Detta gör det möjligt att snabbt upptäcka förändringar i djurens beteende, vilket kan indikera skador eller sjukdomar. Dessutom kan det spara värdefull tid i den dagliga tillsynen, eftersom lantbrukaren i förväg vet var djuren befinner sig och slipper leta efter dem i hagen.
Inte godkänd i Sverige
Än är det inte godkänt att använda denna teknik i Sverige då det är förbjudet att styra beteende hos djur med hjälp av el. Men med hjälp av studien som har gjorts med virtuella stängsel kommer att ge stöd till de som fattar beslutet om ett godkännande i framtiden.
Upptäck mer från Norrnytt
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.